Proprietățile terapeutice ale murelor negre și rețete pentru utilizarea lor

Chokeberry negru, cunoscut și sub denumirea de aronia, este o plantă valoroasă din familia rozaceelor, originară din America de Nord. Această plantă a fost introdusă în Europa în secolul al XVII-lea și, ulterior, s-a răspândit în întreaga lume. Chokeberry negru este un fruct mic, de culoare neagră, cu proprietăți terapeutice importante.

Fructele de chokeberry negru conțin o serie de substanțe valoroase, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanți și compuși bioactivi. Aceste proprietăți fac din chokeberry negru un ingredient valoros în nutriție și medicină, fiind folosit pentru tratarea anumitor afecțiuni de sute de ani.

În acest articol, vom explora mai multe proprietăți terapeutice ale chokeberry negru și vom prezenta câteva rețete simple și sănătoase pentru utilizarea acestui fruct delicios.

Proprietăți curative ale fructelor de păducel negru

Fructele de păducel negru, cunoscute și sub denumirea de sâmburi de cătină, conțin o mulțime de substanțe nutritive și au efecte terapeutice importante pentru sănătatea corpului uman.

Printre principalele proprietăți curative ale fructelor de păducel negru se numără faptul că acestea stimulează circulația sângelui în organism, ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge și contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Fructele de păducel negru sunt bogate în vitaminele C și E, antioxidanți naturali puternici care contribuie la întărirea sistemului imunitar și la protejarea celulelor corpului împotriva stresului oxidativ.

 • Îmbunătățirea circulației sângelui
 • Scăderea nivelului de colesterol rău
 • Sănătatea sistemului cardiovascular
 • Sistemul imunitar puternic

Fructele de păducel negru se pot consuma sub formă de ceai sau tinctură, iar acestea pot fi adăugate și în diferite rețete culinare, cum ar fi supe, salate sau produse de patiserie.

Conținutul de vitamine din chokeberry negru

Chokeberry negru, numit și aronia, este una dintre cele mai bogate plante în vitamine, minerale și antioxidanți. Fructul conține în mod natural o varietate de vitamine necesare organismului uman:

 • Vitamina C: o singură porție de chokeberry negru conține până la 35% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Această vitamină este esențială pentru sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului în organism.
 • Vitamina K: chokeberry negru conține vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui și menținerea sănătății oaselor.
 • Vitamina E: vitamina E este un antioxidant important și ajută la protejarea celulelor de deteriorare.

Pe lângă aceste vitamine, chokeberry negru conține și minerale precum potasiu, calciu și fier, precum și antioxidanți puternici, cum ar fi antocianinele și flavonoidele.

Contraindicații pentru utilizare

1. Sarcina și alăptarea

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul excesiv de chokeberry negru, deoarece nu există suficiente cercetări în acest domeniu și nu se cunoaște efectul pe care îl poate avea asupra fătului sau alăptării.

2. Probleme digestive

Persoanele care au probleme digestive, cum ar fi ulcer gastric sau reflux gastroesofagian, ar trebui să evite consumul mare de chokeberry negru, deoarece acesta poate determina iritații sau agravarea problemei.

3. Hipotensiune arterială

Chokeberry negru poate reduce tensiunea arterială, deci trebuie evitat de către persoanele care suferă de hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută).

4. Interacțiunea cu medicamente

Persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială sau diabet ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a consuma chokeberry negru, deoarece acesta poate interacționa cu medicamentele și afecta nivelul zahărului din sânge.

5. Alergii

Persoanele care sunt alergice la fructe de pădure sau la alte alimente ar trebui să evite consumul de chokeberry negru pentru a evita reacțiile alergice.

Possible efecte nocive și secundare

Possible efecte nocive și secundare

Deși aronia negru este considerată o plantă sigură din punct de vedere al consumului alimentar, există posibilitatea de a experimenta anumite efecte secundare:

 • Probleme digestive: unele persoane pot experimenta disconfort abdominal, diaree sau constipație după consumul de aronia.
 • Interacțiuni cu medicamente: aronia poate interacționa cu anumite medicamente, incluzând cele pentru diabet și pentru tensiunea arterială. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați suplimente cu aronia.
 • Reacții alergice: în cazuri rare, aronia poate provoca reacții alergice.

În general, aronia poate fi consumată în siguranță ca parte a unei diete echilibrate și sănătoase. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui alt aliment nou, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați aronia în scopuri terapeutice.

Dozaj sigur de fructe de pădure

Chokeberry negru are o valoare nutritivă ridicată și poate fi consumat în cantități moderate. În general, o porție de 100-200 de grame de fructe proaspete de chokeberry este considerată sigură pentru majoritatea adulților.

Cei care suferă de boli cronice sau au alergii ar trebui să consulte un medic înainte de a adăuga chokeberry în dieta lor.

Pentru a evita efectele secundare de la consumul excesiv de chokeberry, nu ar trebui să se consume mai mult de 500 de grame de fructe proaspete sau 50-100 de grame de pulbere de chokeberry pe zi.

 • Dozajul pentru copii este de obicei mai mic decât pentru adulți.
 • Pentru a maximiza beneficiile, chokeberry poate fi combinat cu alte fructe sau adăugat în smoothie-uri sau salate de fructe.
Dozajul recomandat de chokeberry negru
Categorie Dozaj recomandat
Adulți 100-200 grame de fructe proaspete pe zi
Copii mai mic decât pentru adulți
Limita superioară nu mai mult de 500 grame de fructe proaspete sau 50-100 de grame de pulbere pe zi

Consumul de chokeberry trebuie să fie însoțit de o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pentru a obține cele mai bune beneficii pentru sănătate.

Cum influențează fructele de blackthorn berries tensiunea arterială?

Cum influențează fructele de blackthorn berries tensiunea arterială?

Fructele blackthorn berries conțin un nivel ridicat de antociani și polifenoli care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Aceste substanțe bioactive contribuie la dilatarea arterelor și la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiace.

De asemenea, fructele blackthorn berries au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care pot ajuta la prevenirea stresului oxidativ și a inflamației în organism. Aceste efecte pot fi benefice în prevenirea unor boli cronice asociate cu inflamația și stresul oxidativ, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Pentru a beneficia de proprietățile fructelor de blackthorn berries pentru tensiunea arterială, acestea pot fi consumate sub formă de băuturi sau produse alimentare, cum ar fi sucuri, ceaiuri, gemuri sau prăjituri. De asemenea, se pot adăuga în salate sau în preparate cu carne pentru a adăuga un gust dulce-acrișor.

 • Rețetă de suc de fructe de blackthorn berries:
  • 500 grame de fructe de blackthorn berries
  • 2 litri de apă
  • Zahăr (opțional)
  • Suc de lămâie (opțional)
 • Se spală fructele și se pun într-o oală cu apă.
 • Se fierbe amestecul la foc mediu timp de 30-45 de minute.
 • Se strecoară sucul prin sită sau tifon și se adaugă zahăr sau suc de lămâie dacă este necesar.
 • Sucul se poate consuma imediat sau se păstrează la frigider pentru câteva zile.

Trebuie avut în vedere faptul că consumul de cantități mari de fructe de blackthorn berries poate avea efecte secundare, cum ar fi diaree sau greață. De aceea, se recomandă consumul moderat și consultarea medicului înainte de a introduce aceste fructe în dieta zilnică.

Cum se prepară un chokeberry negru pentru normalizarea presiunii și întărirea inimii

Chokeberry negru este o sursă bogată de nutrienți și antioxidanți, ceea ce face din această plantă un remediu eficient pentru normalizarea presiunii arteriale și întărirea inimii.

Pentru a prepara o băutură de chokeberry negru, ai nevoie de următoarele ingrediente:

 • 500g chokeberry negru proaspăt sau congelat
 • 1 litru de apă
 • 2 linguri de miere de albine

Modul de preparare:

 1. Spală chokeberry negru și pune-l într-un vas cu apă. Fierbe timp de 10-15 minute.
 2. Lasă băutura să se răcească puțin, apoi strecoară mixul prin sită sau tifon într-un borcan cu capac.
 3. Adaugă 2 linguri de miere de albine și amestecă bine.
 4. Păstrează băutura la frigider și servește o cană dimineața și seara, timp de o săptămână.

Această băutură de chokeberry negru este bogată în vitaminele C, K și E și minerale precum fier, potasiu și zinc. De asemenea, conține antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii și antitumorale. Consumul regulat al acestei băuturi poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice.

Proaspete

Chokeberry negru se găsește în mod obișnuit sub formă de fructe proaspete, care pot fi consumate în mod direct sau adăugate în diferite deserturi, smoothie-uri sau salate de fructe.

De asemenea, fructele proaspete pot fi transformate în sucuri sau siropuri, care sunt populare în perioadele de iarnă, când sistemul imunitar are nevoie de un impuls puternic.

Fructele de chokeberry negru proaspete sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și fibre, ceea ce le face o alegere excelentă pentru a ajuta la menținerea stării de sănătate.

 • Fructele pot fi consumate proaspete, în salate de fructe sau deserturi
 • Sucuri sau siropuri din fructe proaspete sunt populare în perioadele de iarnă.
 • Fructele proaspete sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și fibre.

Ceai din fructe de pădure și frunze

Ceai din fructe de pădure și frunze

Unul dintre cele mai populare moduri de a utiliza chokeberry negru este prin prepararea unui ceai din fructe de pădure și frunze. Acesta este un mod delicios și ușor de a beneficia de proprietățile terapeutice ale acestei plante.

Pentru a pregăti ceaiul, aveți nevoie de fructe și frunze proaspete sau uscate de chokeberry negru. În funcție de preferințe, puteți utiliza o combinație de ambele sau doar una dintre acestea. Frunzele acestei plante conțin mai multe substanțe antioxidante decât fructele și pot fi utilizate singure pentru prepararea ceaiului, iar fructele oferă cel mai bogat aport de nutrienți.

Pentru a prepara ceaiul, adăugați 1-2 lingurițe de fructe și frunze de chokeberry într-o cană cu apă fierbinte. Lăsați amestecul să infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecurați și savurați. Puteți adăuga miere sau suc de lămâie pentru a îmbunătăți gustul.

Această băutură este ideală pentru cei care doresc să-și întărească sistemul imunitar, să-și protejeze inima, să-și îmbunătățească circulația sanguină sau să-și mențină sănătatea generală. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați chokeberry negru în orice formă de tratament.

Două boabe de frasin pentru a bea

Frasinul este un arbore care poate fi găsit în zonele de munte din România. Este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, mai ales în ceea ce privește tratarea bolilor digestive și respiratorii. O rețetă populară pentru a beneficia de proprietățile acestui arbore constă în a bea o infuzie făcută din două boabe de frasin.

Pentru a prepara infuzia, se adaugă două boabe de frasin într-o cană cu apă fiartă și se lasă timp de 10-15 minute. Apoi, se strecoară și se bea infuzia încet, sorbind din ea în mod regulat. Este important să nu se adauge zahăr sau alte îndulcitori în infuzie, pentru a nu diminua proprietățile sale benefice și pentru a nu diagnostica greșit eventualele afecțiuni digestive.

O altă variantă a acestei rețete presupune adăugarea a puțină miere în infuzie pentru îmbunătățirea gustului și a proprietăților sale adăugate. Această variantă poate fi utilă în cazul în care simțiți că nu puteți bea infuzia fără îndulcitori sau dacă aveți o afecțiune la stomac care poate fi ameliorată prin consumul de miere.

Atenție însă, exagerarea în consumul de frasin poate duce la constipație și alte afecțiuni digestive. Este important să consultați un medic înainte de a utiliza această rețetă și să nu depășiți doza recomandată.

Băutură cu frasin sălbatic

Frasinul sălbatic este o plantă cu numeroase proprietăți curative. Este folosit pentru a trata durerea articulară, inflamația, anxietatea și multe alte afecțiuni. Combinația de chokeberry negru și frasin sălbatic poate fi un excelent remediu natural pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.

Pentru a face o băutură benefică pentru sănătate, aveți nevoie de patru linguri de frunze de frasin sălbatic și două linguri de fructe de chokeberry negru. Se amestecă cele două ingrediente și se toarnă două căni de apă clocotită peste amestec. Lasă amestecul sa se infuzeze timp de 5 minute.

 • Puteți bea acest ceai de patru ori pe zi pentru a ajuta la reducerea inflamației și creșterea imunității.
 • Pentru gust și beneficii adiționale, puteți adăuga o linguriță de miere organică.

Este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un nou tratament sau de a lua suplimente alimentare.

– Decoct

Decoctul arțarului negru poate fi folosit ca tratament pentru diverse afecțiuni, precum guturaiul, tusea sau durerea în gât.
Pentru a pregăti un decoct, aveți nevoie de frunze și rădăcini de arțar negru, pe care le veți fierbe într-un litru de apă timp de 20 de minute.
După ce ați turnat lichidul printr-un filtru, puteți bea 2-3 căni pe zi.

Decoctul de arțar negru poate fi, de asemenea, utilizat extern pentru a calma pielea iritată sau inflamată.
În acest caz, frunzele și rădăcinile de arțar negru se fierb timp de 30 de minute într-un litru de apă.
Lichidul este apoi turnat într-o cadă cu apă caldă sau utilizat sub formă de comprese sau loțiuni pe zonele afectate ale pielii.

Siropul de aronie – rețete pentru utilizarea fructelor de aronie negru

Siropul de aronie este un fel de sirop gros și dulce, ideal pentru a adăuga un gust sănătos și delicios băuturilor și deserturilor. Este foarte ușor de făcut și poate fi conservat mult timp pentru a fi utilizat ori de câte ori doriți. Iată două rețete simple pentru sirop de aronie:

 • Rețeta I: Aveți nevoie de 1 kg de fructe de aronie, 1 l de apă, 1 kg de zahăr și sucul de la 2 lămâi. Puneți toate ingredientele într-un vas și fierbeți timp de 1-2 ore până când fructele se înmoaie. Strecurați siropul într-un alt vas și lăsați-l să se răcească. Adăugați siropul de lămâie și amestecați bine. Puneți siropul în sticle curate și închise bine. Se păstrează la frigider timp de până la 6 luni.
 • Rețeta II: Aveți nevoie de 500 g de aronia, 1,5 l de apă și 750 g de zahăr. Puneți fructele în apă și fierbeți timp de 30 de minute. Strecurați pulpa și adăugați zahărul în sucul obținut. Fierbeți aproximativ 30 de minute până când obțineți o consistență de sirop. Puneți siropul în sticle curate și închise bine. Se păstrează la frigider timp de până la 6 luni.

Siropul de aronie poate fi utilizat în multe moduri delicioase. Aici sunt câteva idei:

 1. Adăugați siropul în băuturile calde, cum ar fi ceaiul, laptele sau ciocolata caldă pentru un gust delicios de fructe de pădure.
 2. Turnați siropul peste înghețată sau peste o porție de fructe pentru a adăuga un gust dulce și sănătos.
 3. Utilizați siropul în diverse rețete de desert, cum ar fi checuri sau prăjituri pentru a adăuga un gust fructat și pentru a îmbunătăți culoarea acestora.
 4. Adăugați siropul în iaurtul obișnuit sau în cerealele dimineața pentru a adăuga un gust sănătos.

Cu aceste rețete și idei creative de utilizare, puteți savura gustul sănătos și delicios al fructelor de aronie negru într-un mod nou și interesant.

Amestec cu miere

Chokeberry negru poate fi consumat într-un amestec cu miere pentru a îmbunătăți efectele sale terapeutice și pentru a adăuga un gust dulce.

Pentru a face acest amestec, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

 • 200 de grame de chokeberry negru proaspăt sau congelat
 • 3 linguri de miere naturală

Pentru a pregăti amestecul, treceți chokeberry negru printr-un blender sau folosiți un mixer de mână pentru a-l zdrobi până la obținerea unei pulpe fine.

Apoi, adăugați mierea și amestecați bine. Puteți ajusta cantitatea de miere în funcție de preferința dvs. pentru dulce.

Acest amestec poate fi luat de câteva ori pe zi pentru a ajuta la combaterea infecțiilor, a reduce inflamația și pentru a susține sistemul imunitar. De asemenea, poate fi adăugat în băuturi sau folosit ca sirop pentru a adăuga un gust dulce și sănătos.

Decoct de fructe de padure de Rowan Berry

Unul dintre cele mai populare moduri de a utiliza chokeberry negru în scop medicinal este sub formă de decoct. Pentru a prepara un decoct de fructe de padure de Rowan Berry, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 2-3 linguri de fructe de padure uscate de Rowan Berry
 • 500 ml de apă

Pentru a face decoctul, puneți fructele de padure și apa într-un vas și aduceți la fierbere. Reduceți căldura și lăsați amestecul să fiarbă timp de 15-20 de minute. Scoateți apoi vasul de pe foc și lăsați decoctul să se răcească timp de 10-15 minute.

Când decoctul s-a răcit, puteți să-l strecurați și să-l turnați într-un pahar. Puteți adăuga miere sau suc de lămâie pentru a îmbunătăți gustul. De asemenea, puteți să-l beți fierbinte sau rece, la discreția dvs.

Decoctul de fructe de padure de Rowan Berry este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. De asemenea, poate fi utilizat ca tratament pentru probleme digestive, precum și pentru stimularea sistemului imunitar.

Suc de aroniu (Rowan)

Unul din cele mai simple și delicioase moduri de a beneficia de proprietățile aroniului negru este să consumi suc natural. Sucul de aroniu este un concentrat de vitamine și antioxidanți, care poate ajuta la ameliorarea stării de sănătate în multe feluri.

Pentru a prepara suc de aroniu, va trebui să alegeți fructe proaspete de aroniu și să le spălați bine. Apoi, puneți fructele într-un blender sau stoarceți-le cu un storcător de fructe. Pentru a intensifica gustul sucului, puteți adăuga o linguriță de miere, iar dacă doriti o consistentă mai lichefiată, adăugați puțină apă.

Sucul de aroniu are un gust acrișor și parfumat, care îi face un ingredient ideal pentru a fi adăugat la alte băuturi sau preparate culinare, cum ar fi granola, smoothie-uri sau salate. De asemenea, acesta poate fi consumat simplu, ca o gustare sănătoasă sau, de exemplu, pe post de băutură refrescanta vara.

În concluzie, suc de aroniu poate fi un supliment excelent și delicios pentru stilul dumneavoastră de viață sănătos și poate aduce multe beneficii sănătății, cum ar fi îmbunătățirea circulației sângelui, prevenirea diabetului, redarea vitalității și întărirea sistemului imunitar.

Tinctură de frunze de măceș

Tinctura de frunze de măceș este foarte populară în medicina tradițională, având proprietăți antioxidante și imunostimulante. Frunzele de măceș sunt bogate în vitamina C, flavonoide și carotenoide, ceea ce le face un remediu eficient pentru combaterea inflamațiilor și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Pentru a prepara tinctura, aveți nevoie de 100 de grame de frunze de măceș și 500 de mililitri de alcool etilic. Frunzele trebuie spălate și lăsate să se usuce. Apoi, se mărunțesc cât mai fin posibil și se pun într-un recipient de sticlă. Peste ele se toarnă alcoolul etilic și se închide bine recipientul.

Tinctura se lasă la macerat o perioadă de două săptămâni, agitând recipientul zilnic. După această perioadă, se strecoară lichidul și se păstrează în sticluțe mici. Doza recomandată este de 1-2 lingurițe pe zi, diluate în apă caldă.

Este important să nu depășiți doza recomandată și să consultați un medic înainte de a utiliza tinctura în cazul în care aveți afecțiuni medicale sau luați medicamente. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul de tinctură de frunze de măceș.

Tinctura cu scoarță de stejar

Tinctura cu scoarță de stejar este o altă modalitate de a beneficia de proprietățile terapeutice ale chokeberry negru. Scoarța de stejar conține substanțe cu proprietăți astringente și antiinflamatorii, care pot ajuta la ameliorarea durerilor de stomac, constipației și diareei. Tinctura este ușor de preparat și poate fi utilizată intern sau extern.

Pentru a prepara tinctura cu scoarță de stejar, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

 • 100 g scoarță de stejar uscată
 • 500 ml alcool alimentar (etanol, șpirtoase sau vodka)

Puneți scoarța de stejar într-un borcan de sticlă și acoperiți-o cu alcool. Închideți borcanul și agitați bine. Lăsați amestecul la macerat timp de 2-3 săptămâni, agitând borcanul zilnic.

După 2-3 săptămâni, strecurați amestecul și puneți tinctura rezultată într-o sticlă de sticlă închisă la culoare. Păstrați tinctura într-un loc întunecat și răcoros. Pentru uz intern, diluați 10-20 de picături de tinctură într-un pahar cu apă sau suc și beți de 3 ori pe zi. Pentru uz extern, puneți tinctura pe un tampon de bumbac și aplicați pe zona afectată.

Tinctura cu cuișoare

Tinctura cu cuișoare este un alt mod popular de a utiliza chokeberry negru în scopuri terapeutice. Aceasta poate fi utilizată pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni, inclusiv a durerilor de cap și a durerilor de gât.

Pentru a pregăti tinctura de chokeberry negru cu cuișoare, aveți nevoie de 1 cană de fructe de chokeberry negru proaspete sau uscate și 1/2 cană de cuișoare uscate. Puneți aceste ingrediente într-un borcan și acoperiți-le cu alcool de 90%. Lăsați amestecul să se macereze timp de câteva săptămâni, agitând din când în când.

Atunci când tinctura este pregătită, puteți lua o linguriță de produs diluat într-un pahar cu apă de trei ori pe zi. Este important să nu luați o cantitate mai mare decât cea recomandată deoarece tinctura poate fi puternică și poate provoca reacții adverse dacă este consumată în exces.

Dulceață

Chokeberry negru este un ingredient popular în dulceață datorită gustului său ușor amar și dulce. Această fructă este bogată în pectină, astfel că dulceața poate fi făcută cu puțin zahăr. De asemenea, consumul de dulceață de chokeberry negru poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge și poate reduce riscul dezvoltării diabetului.

Pentru a face dulceață de chokeberry negru, este necesar să fierbi fructele în apă și să adaugi zahăr după gust. Poți adăuga și alte ingrediente, cum ar fi scorțișoară sau vanilie, pentru a-i da un gust mai complex. După fierbere, poți pune compoziția în borcane sterilizate și sigilate ermetic pentru a o păstra proaspătă.

Dulceața de chokeberry negru poate fi utilizată în multe feluri, cum ar fi pentru a umple plăcintele, pentru a înlocui gemul in iaurtul cu fructe sau pentru a fi amestecată cu brânză. De asemenea, poate fi folosită și pentru a face cocktail-uri sau pentru a îndulci ceaiul. În general, este foarte versatilă și poate fi utilizată în multe feluri diferite în bucătărie.

Rețetă pentru dulceață de chokeberry negru
Ingredientele Cantități
Chokeberry negru 1 kg
Zahăr 500 g
Apă 500 ml
Scorțișoară 1 linguriță
Vanilie 1 linguriță
Mod de preparare
 1. Spală fructele de chokeberry negru și pune-le într-o oală mare cu apă.
 2. Lasă-le să fiarbă timp de 20 de minute sau până când s-au înmuiat.
 3. Îndepărtează-le de pe foc și lasă-le să se răcească puțin.
 4. Trece-le prin blender sau printr-un storcător pentru a obține un suc gros.
 5. Pune sucul obținut înapoi în oală și adaugă zahărul, scorțișoara și vanilia.
 6. Lasă amestecul să fiarbă timp de 45-60 de minute sau până când începe să se îngroașe.
 7. Pune dulceața în borcane sterilizate și sigilate ermetic și depozitează-le într-un loc răcoros și uscat.

Infuzie

Infuzia de aronia negru este foarte ușor de preparat și poate fi utilizată în diverse tratamente terapeutice datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

Pentru a prepara infuzia de aronia negru ai nevoie de:

 • 1 linguriță de fructe uscate de aronia negru
 • 200 ml de apă

Pune fructele uscate de aronia negru într-un ceainic și toarnă peste ele apa fiartă. Lasă infuzia să se răcească timp de 10-15 minute, apoi filtreaz-o și bea-o imediat.

Pentru a obține cele mai bune rezultate terapeutice, consumă o infuzie de aronia negru în fiecare zi. Infuzia poate fi băută simplă sau îndulcită cu miere, după gust.

Beneficiile infuziei de aronia negru
Proprietatea terapeutică Efectul asupra organismului
Antioxidantă Protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi și ajută la prevenirea cancerului
Antiinflamatorie Reduce inflamația în organism și ajută la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni, cum ar fi artrita și astmul
Imunostimulatoare Crește imunitatea organismului și ajută la prevenirea bolilor infecțioase

Recenzii de Leac de mătase neagră Rowan Cure

Chokeberry negru a fost folosit ca remediu popular pentru multe afecțiuni de secole, dar multe dintre proprietățile sale terapeutice sunt încă în curs de cercetare. Una dintre cele mai populare utilizări ale chokeberry negru este utilizarea sa în leacul mătasei negre Rowan Cure, care se crede că poate ajuta la tratarea multor afecțiuni.

În rândul persoanelor care au utilizat leacul de mătase neagră Rowan Cure, există câteva recenzii pozitive. Unii oameni au declarat că leacul i-a ajutat să se simtă mai energici și să își îmbunătățească starea generală de sănătate, în timp ce alții au raportat că leacul i-a ajutat să reducă nivelul de zahăr din sânge și să își gestioneze mai bine diabetul.

Totuși, este important să reținem că leacul de mătase neagră Rowan Cure nu a trecut printr-un proces de cercetare științifică riguros și nu există suficiente dovezi pentru a confirma eficacitatea acestuia. De asemenea, ca și în toate cazurile, este important ca persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate să discute întotdeauna posibilitatea de a utiliza leacul cu medicul lor înainte de a începeconsumul.

 • Concluzie: Chokeberry negru are multe proprietăți terapeutice, dar eficacitatea leacului de mătase neagră Rowan Cure nu a fost încă confirmată de cercetare științifică riguroasă. Înainte de a începe utilizarea acestuia, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice probleme de sănătate pe care le aveți.

Cardiform România