Pravastatin Instrucțiuni de utilizare: Modul de administrare și efecte secundare

Pravastatinul este un medicament utilizat pentru a reduce nivelul colesterolului în sânge. Acesta aparține clasei medicamentelor numite inhibitori ai HMG-CoA reductazei. Dacă nivelul de colesterol este prea ridicat, acesta poate duce la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Pravastatinul poate ajuta la reducerea riscului acestor afecțiuni.

Pravastatinul trebuie utilizat numai după recomandarea medicului dumneavoastră. Este important să urmați cu atenție instrucțiunile de utilizare și să nu depășiți doza prescrisă. Înainte de a începe tratamentul cu pravastatin, informați-vă medicul despre orice alte medicamente pe care le luați, inclusiv medicamente eliberate fără prescripție medicală, suplimente alimentare sau produse naturale.

Este foarte important să continuați utilizarea pravastatinului conform recomandării medicului dumneavoastră, chiar dacă nu observați imediat îmbunătățiri. Este posibil să dureze câteva săptămâni sau luni până când veți vedea efectele complete ale tratamentului.

Ce legătură există între colesterol și ateroscleroză

Colesterolul este un tip de grăsime care circulă în sânge și care este produs în organism de ficat sau introdus prin alimentație prin grăsimi animale. Deși colesterolul este necesar pentru buna funcționare a corpului, prea mult poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi ateroscleroza.

Ateroscleroza este o afecțiune în care placa se acumulează pe pereții arterelor. Placa este formată din colesterol, celule inflamatorii și alte depozite. Placa poate restrânge fluxul sanguin și poate duce la afecțiuni cum ar fi boala coronariană și accidentele vasculare cerebrale.

În timp ce colesterolul este necesar pentru buna funcționare a corpului, prea mult poate crește riscul de ateroscleroză. Există două tipuri de colesterol: lipoproteinele cu densitate mare (HDL) și lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL). LDL este adesea numit „colesterolul rău”, deoarece poate duce la acumularea de plăci, în timp ce HDL este adesea numit „colesterolul bun”, deoarece poate ajuta la eliminarea excesului de colesterol din artere.

Pentru a reduce riscul de ateroscleroză și alte probleme de sănătate legate de colesterol, este important să mențineți nivelul de colesterol în limite normale și să reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și trans. Schimbarea stilului de viață poate fi, de asemenea, utilă, inclusiv exercițiile fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea fumatului.

Proprietăți Farmacologice

Mecanismul acțiunii

Pravastatinul este un inhibitor competitiv selectiv al HMG-CoA reductazei, care se găsește în principal în ficat și este implicată în sinteza de colesterol. Prin inhibarea acestei enzime, pravastatina reduce producția hepatică de colesterol, ceea ce duce la scăderea nivelului de colesterol total și LDL din sânge.

Pravastatinul nu afectează sinteza de acizi biliari sau a lipidelor esențiale. De asemenea, a fost demonstrat că pravastatina reduce activitatea enzimelor care degradează LDL, ceea ce crește receptorii pentru LDL și îmbunătățește clearance-ul LDL din sânge.

Efectele farmacodinamice

Pravastatina reduce nivelul de colesterol total și LDL-C în sânge, cu concomitent creșterea nivelului de HDL-C la pacienții cu hipercolesterolemie primară și dislipidemie mixtă. De asemenea, s-a demonstrat că pravastatina reduce riscul de evenimente cardiovasculare la pacienții cu boli coronariene, precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Metabolismul și eliminarea

Pravastatina este metabolizată în principal în ficat și excretată pe cale renală. În timp ce metabolizarea pravastatinei implica o serie de enzime, incluzand CYP3A4 si CYP2C9, îndepărtarea pravastatinei se face preponderent prin eliminarea renala. Conatu o mare parte a din pravastatina metabolizată reprezintă metaboliti inactivi.

Farmacocinetică

Aborbția și biodisponibilitatea

Pravastatina este absorbită rapid după administrarea orală și are o biodisponibilitate de aproximativ 17%. Absorbția este afectată de concomitentă mâncare, care poate reduce în mod semnificativ biodisponibilitatea medicamentului.

Distribuție

Pravastatina este legată de proteinele plasmatice într-o proporție mare (aproape 50%). Acest lucru poate avea un impact asupra clearance-ul medicamentului și asupra capacității de transport prin bariera hemato-encefalică și prin placentă.

Metabolism și eliminare

Metabolism și eliminare

Pravastatina nu este metabolizată semnificativ în ficat și are o eliminare renală majoritară, în timp ce o fracțiune semnificativă este eliminată și prin fecale. Deși pravastatina are o jumătate de viață scurtă (3 ore), efectul său terapeutic poate persista mai mult de 24 de ore.

Interacțiunea cu alte medicamente

Pravastatina nu interacționează semnificativ cu alte medicamente și are un risc scăzut de a cauza efecte secundare datorită faptului că este metabolizată doar parțial în ficat și eliminată prin rinichi.

Substanță Efectul interacțiunii
Ciclosporina Potentațilează efectul pravastatinei și crește riscul de miopatie
Gemfibrozil Creste riscul de miopatie si rabdomioliza

Pravastatin Instrucțiuni de utilizare – Indicații

Indicații principale

 • Pravastatin este indicat pentru tratamentul pacienților cu niveluri ridicate de colesterol din sânge.
 • Este indicat pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu risc crescut.

Indicații secundare

 • Pravastatin poate fi utilizat în asociere cu dietele hipocolesterolemiente în tratamentul hipercolesterolemiei.
 • Este utilizat pentru tratamentul dislipidemiei mixte, atunci când dieta și alte metode non-farmacologice nu au fost suficiente.
 • Se recomandă utilizarea pravastatinului în terapia combinată cu alte agenți hipolipidemianti doar dacă beneficiile depășesc riscurile.

Doze și mod de administrare

Doza uzuală recomandată de pravastatin este de 40 mg o dată pe zi, administrată seara, cu sau fără alimente.

 • Doza poate fi crescută până la 80 mg o dată pe zi, în funcție de răspunsul individual al pacientului și de evaluarea riscului cardiovascular.
 • În cazul administrării concomitente cu alte medicamente, dozele trebuie ajustate în funcție de nevoie.

Efecte secundare ale Pravastatin

Efecte secundare comune

Pravastatin poate cauza unele efecte secundare comune, inclusiv:

 • Dureri de cap
 • Greață
 • Vărsături
 • Dureri musculare
 • Dureri abdominale

Dacă aveți aceste simptome, informați-vă medicul dumneavoastră pentru a afla cum să gestionați efectele secundare. De obicei, aceste simptome sunt ușoare și trec curând după ce începeți să luați medicamentul.

Efecte secundare grave

În cazuri rare, pravastatin poate duce la efecte secundare grave, cum ar fi:

 • Dificultăți de respirație
 • Umflături ale feței, buzelor, limbii sau gâtului
 • Oboseală excesivă sau slăbiciune musculară
 • Urină întunecată sau scaun palid
 • Gelozie sau probleme de somn

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, solicitați imediat asistență medicală de urgență.

Când trebuie să vă adresați medicului

În timp ce pravastatin este sigur și eficace pentru majoritatea oamenilor, există unele cazuri în care trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. Informați medicul dumneavoastră dacă aveți:

 • O reacție alergică la pravastatin
 • Hepatită sau probleme hepatice
 • Probleme cu nivelul de glucoză din sânge
 • O afectiune convulsivă sau epilepsie

În plus, informați medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați, inclusiv prescripție medicală, non-prescripție și suplimente alimentare. Unele medicamente, cum ar fi antibioticele sau antifungicele, pot afecta metabolismul pravastatinului și pot duce la efecte secundare sau interacțiuni medicamentoase nedorite.

Dozare și administrare

Adulți

Doza recomandată de Pravastatin este de 10-40 mg o dată pe zi. Doza trebuie ajustată în funcție de nivelul colesterolului din sânge și de profilul de risc al pacientului.

Administrarea se face de preferință într-un singur act, înainte de culcare.

Copii și adolescenți (8-18 ani)

Pravastatin nu este recomandat pentru utilizare la copii și adolescenți cu vârste sub 18 ani din cauza lipsei de date privind eficacitatea și siguranța utilizării.

Pacienți vârstnici

Doza trebuie începută cu cea mai mică doză disponibilă și apoi ajustată în funcție de răspunsul pacientului.

Analizele de sânge trebuie monitorizate în mod regulat la pacienții în vârstă.

Interacțiuni cu alimentele

Pravastatin poate fi administrat cu sau fără alimente.

Se recomandă evitarea consumului excesiv de alcool în timpul tratamentului, deoarece poate duce la creșterea nivelului transaminazelor hepatice și creșterea riscului de miopatie.

Interacțiuni cu alte medicamente

Pravastatin poate interacționa cu alte medicamente, inclusiv cu medicamentele antiacide, anticoagulante, imunodepresive și antifungice. Este important să informați medicul dumneavoastră cu privire la orice medicamente pe care le utilizați.

Supradozaj

Supradozajul cu Pravastatin poate duce la simptome precum dureri abdominale, greață și diaree. În cazul unei supradoze, este necesară îngrijire medicală imediată.

Instrucțiuni speciale pentru utilizarea Pravastatinului

Contraindicații

Pravastatinul nu trebuie utilizat în cazul alergiei la acesta sau la oricare alt ingredient al medicamentului. De asemenea, nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau alăptării. Persoanele cu boli hepatice sau renale severe trebuie să consulte medicul înainte de a începe tratamentul cu acest medicament.

Efecte secundare

Efecte secundare

 • Efectele secundare comune includ dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață și diaree.
 • Rareori, Pravastatinul poate cauza problema musculară severă numită rabdomioliză, care poate duce la insuficiență renală.
 • În cazuri foarte rare, acest medicament poate cauza probleme hepatice severe.

Dacă observați orice simptom neobișnuit în timpul tratamentului cu Pravastatin, trebuie să contactați medicul imediat.

Interacțiuni medicamentoase

Pravastatinul poate interacționa cu alte medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, diabetului sau infecțiilor. De asemenea, trebuie evitat consumul de grapefruit sau suc de grapefruit în timpul tratamentului cu acest medicament, deoarece poate crește riscul de efecte secundare.

Persoanele în vârstă

Persoanele în vârstă pot fi mai sensibile la efectele secundare ale Pravastatinului și pot necesita ajustarea dozei.

Copii și adolescenți

Utilizarea Pravastatinului la copii și adolescenți nu este recomandată.

Concluzie

Pravastatinul este un medicament eficient pentru tratarea colesterolului ridicat, dar trebuie utilizat cu precauție și sub supravegherea medicului în cazul anumitor afecțiuni sau utilizări concomitente de alte medicamente. Este important să urmați instrucțiunile medicului și să fiți atenți la orice simptom neobișnuit în timpul tratamentului cu acest medicament.

Interacțiunea cu alte medicamente

Pravastatin poate interacționa cu alte medicamente, ceea ce poate afecta eficacitatea medicamentului sau poate crește riscul de efecte secundare. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați înainte de a începe tratamentul cu Pravastatin.

Printre medicamentele care pot interacționa cu Pravastatin se numără:

 • Medicamente pentru tratarea infecțiilor, cum ar fi ketoconazolul și fluconazolul
 • Medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, cum ar fi verapamilul și diltiazemul
 • Medicamente pentru tratamentul HIV, cum ar fi ritonavirul și lopinavirul
 • Medicamente pentru reducerea acidității stomacului, cum ar fi cimetidina

Alte medicamente, cum ar fi aspirina, warfarina și niacina, pot avea interacțiuni cu Pravastatin. De aceea, este important să informați medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați, inclusiv cele care nu necesită prescripție medicală.

Medicament Trebuie evitat?
Ketoconazol Da
Verapamil Da
Ritonavir Da
Aspirina Poate necesita ajustarea dozei
Warfarina Poate necesita ajustarea dozei

Contraindicații

Pravastatin nu trebuie administrat în următoarele cazuri:

 • Pacienții cu hipersensibilitate la pravastatină sau la oricare dintre componentele medicamentului;
 • Pacienții cu afecțiuni hepatice sau cu funcția hepatică anormală;
 • Femeile însărcinate sau care alăptează;
 • Pacienții cu boli musculare, cum ar fi miastenia gravis sau distrofie musculară;
 • Persoanele care consumă băuturi alcoolice în mod regulat;
 • Pacienții cu afecțiuni renale severe;
 • Persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi ciclosporina sau eritromicina.

Înainte de a începe utilizarea pravastatinei, este important să informați medicul dumneavoastră despre orice afecțiune medicală existentă, despre orice medicație pe care o luați și despre orice alergie cunoscută. În cazul în care apar simptome precum dureri abdominale, icter, urină închisă la culoare sau dureri musculare sau slăbiciune, trebuie să întrerupeți administrarea medicamentului și să consultați medicul dumneavoastră imediat.

Supradozaj

Simptomele supradozajului cu pravastatin

Supradozajul cu pravastatin poate duce la creșterea riscului de reacții adverse. Simptomele de supradozaj pot include:

 • Dureri musculare și slăbiciune musculară
 • Greață
 • Diaree
 • Dificultăți de respirație
 • Tulburări ale ritmului cardiac
 • Leziuni hepatice

Tratamentul supradozajului cu pravastatin

În cazul în care se suspectează un supradozaj cu pravastatin, este important să se contacteze imediat medicul dumneavoastră. Tratamentul depinde de gravitatea simptomelor și poate includerea supravegherea continuă, administrarea de medicamente specifice și/sau spitalizarea.

Este important să respectați întotdeauna doza prescrisă de medic și să nu excedați această doză fără recomandarea acestuia.

Eliberarea formei și condiții de păstrare

Pravastatina se eliberează sub formă de comprimate, fiecare comprimat conține 40 mg pravastatină. Comprimatele sunt ambalate în cutii cu blistere conținând 7 sau 30 de comprimate.

Pentru a menține eficacitatea și siguranța acestui medicament, trebuie să fiți atenți la condițiile de păstrare. Pravastatina trebuie păstrată la temperatura camerei, nu trebuie depozitată la temperaturi peste 25°C. A se păstra în original, la locuri ferite de lumină și umezeală. A nu se păstra la îndemâna și vederea copiilor.

După expirarea termenului de valabilitate, nu mai folosiți acest medicament. A nu se arunca în apele menajere sau în canalizare. A se arunca la locul special amenajat pentru acest tip de deșeuri.

Pravastatină: analogi

1. Simvastatină

Simvastatină este un alt medicament din clasa statinelor, care este utilizat pentru a reduce nivelul de colesterol din sânge.

Este utilizat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, precum și pentru tratarea afecțiunilor asociate cu nivelul ridicat de colesterol, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip II.

2. Atorvastatină

Atorvastatină este, de asemenea, un medicament folosit pentru a reduce nivelul de colesterol în sânge.

Este utilizat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, precum și pentru tratarea afecțiunilor asociate cu nivelul ridicat de colesterol, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip II.

3. Rosuvastatină

Rosuvastatină este un medicament din clasa statinelor, care este utilizat pentru a reduce nivelul de colesterol în sânge.

Este utilizat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, precum și pentru tratarea afecțiunilor asociate cu nivelul ridicat de colesterol, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip II.

4. Fluvastatină

Fluvastatină este un medicament folosit pentru a reduce nivelul de colesterol în sânge.

Este utilizat în principal pentru tratarea afecțiunilor asociate cu nivelul ridicat de colesterol, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip II.

5. Pitavastatină

Pitavastatină este un medicament utilizat pentru a reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge.

Este utilizat pentru tratarea afecțiunilor asociate cu nivelul ridicat de colesterol și trigliceride, cum ar fi boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

6. Lovastatină

Lovastatină este un medicament din clasa statinelor, care este utilizat pentru a reduce nivelul de colesterol și alte grăsimi din sânge.

Este utilizat pentru tratarea afecțiunilor asociate cu nivelul ridicat de colesterol și alte grăsimi, cum ar fi boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

Tabel comparativ între analogi de Pravastatină:
Medicament Dozare Forma de administrare Efecte secundare comune
Simvastatină 20-80 mg Comprimate Dureri musculare, senzație de slăbiciune, greață
Atorvastatină 10-80 mg Comprimate Dureri musculare, greață, diaree
Rosuvastatină 5-40 mg Comprimate Dureri musculare, greață, diaree
Fluvastatină 20-80 mg Comprimate Dureri musculare, senzație de slăbiciune, greață
Pitavastatină 1-4 mg Comprimate Dureri musculare, senzație de slăbiciune, greață
Lovastatină 20-80 mg Comprimate Dureri musculare, senzație de slăbiciune, greață

Pravastatin: prețul în farmacii

Pravastatin este un medicament prescris pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge. Acesta este disponibil în farmacii cu rețetă medicală. Prețurile pot varia în funcție de locație, farmacie și producător.

Potrivit site-ului www.preturimedicamente.net, prețul unei cutii de Pravastatin poate varia de la 15 până la 50 de lei, în funcție de doza (10mg, 20mg sau 40mg) și numărul de comprimate din cutie (de obicei 30 sau 60).

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile utilizării Pravastatinului, precum și despre costurile implicate. De asemenea, puteți verifica prețul și disponibilitatea acestui medicament în farmaciile din apropiere înainte de achiziționare.

Pravastatin: recenzii de către pacienți și medici

Pravastatin: recenzii de către pacienți și medici

Păreri ale pacienților

Pravastatin mi-a redus nivelul colesterolului și mi-a scăzut riscul de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral. Cu toate acestea, am avut uneori efecte secundare precum dureri musculare și dureri de cap care m-au făcut să mă simt inconfortabil.

Am început să iau pravastatin după ce am fost diagnosticat cu colesterol ridicat și am încercat o dietă sănătoasă și exerciții fizice înainte de a recurge la medicație. Am observat o îmbunătățire semnificativă a nivelului meu de colesterol după doar câteva săptămâni de utilizare a pravastatinului și nu am avut probleme de efecte secundare.

Părerea medicilor

În general, pravastatin este considerat un medicament sigur și eficient pentru a reduce nivelul colesterolului. Este recomandat ca parte a unui plan de tratament mai amplu care poate include, de asemenea, schimbări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate. Cu toate acestea, este important să îți raportezi întotdeauna orice efecte secundare neplăcute medicului tău, deoarece pot fi necesare ajustări ale dozei sau o altă alegere a medicamentului.

Beneficii Efecte secundare
 • Reducerea nivelului colesterolului
 • Reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral
 • Tratament sigur și eficient
 • Dureri musculare
 • Dureri de cap
 • Sensibilitatea articulațiilor

Cardiform România