Diferența dintre hipertensiunea arterială și hipertensiunea pulmonară: tipuri, simptome și tratamente

Hipertensiunea arterială și hipotensiunea arterială sunt două condiții de sănătate care afectează sistemul cardiovascular și pot avea consecințe grave pentru sănătatea dumneavoastră. Hipertensiunea arterială este caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale, în timp ce hipotensiunea arterială este o scădere a tensiunii arteriale sub valorile normale.

Hipertensiunea arterială poate fi o afecțiune cronică și, de multe ori, simptomele sale sunt neglijate sau ușor ignorate. Tensiunea arterială crescută poate determina complicații grave cum ar fi accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă sau afecțiuni renale. Pe de altă parte, hipotensiunea arterială poate fi ușor de tratat și poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi stresul, disfuncția autonomă sau un nivel scăzut al glucozei din sânge.

În articolul acesta vom discuta diferențele substanțiale între hipertensiunea arterială și hipotensiunea arterială, precum și modul în care se manifestă fiecare dintre acestea. De asemenea, vom discuta opțiunile de tratament disponibile pentru fiecare afecțiune și cum puteți lua măsuri pentru a menține tensiunea arterială în limitele normale.

Definiția medicală a hipertensiunii și a hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune medicală care se caracterizează prin creșterea presiunii din artere într-un mod constant. Aceasta poate fi cauzată de factori genetici sau de stilul de viață al individului, cum ar fi alimentația nesănătoasă, sedentarismul și fumatul.

Hipertensiunea arterială este considerată o boală silențioasă, deoarece, în multe cazuri, nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, poate duce la complicații grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau insuficiența renală, dacă nu este tratată corespunzător.

Hipertensiunea arterială este clasificată în funcție de nivelul de tensiune arterială a pacientului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, tensiunea arterială normală este 120/80 mmHg. Dacă valoarea este mai mare de 140/90 mmHg, se consideră că pacientul suferă de hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială esențială reprezintă majoritatea cazurilor de hipertensiune arterială, fiind cauzată de factori genetici și de stilul de viață al individului. Cu toate acestea, există și cauze secundare ale hipertensiunii, cum ar fi afectarea renală sau endocrină, care necesită investigații medicale suplimentare pentru a fi identificate și tratate corespunzător.

Caracteristicile hipertensiunii arteriale

Caracteristicile hipertensiunii arteriale

Caracteristicile hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este o afecțiune medicală cronică, care se caracterizează prin creșterea tensiunii arteriale deasupra valorilor normale. Hipertensiunea afectează atât bărbații, cât și femeile și poate fi cauzată de numeroși factori, cum ar fi stilul de viață și moștenirea genetică.

Printre cele mai comune caracteristici ale hipertensiunii arteriale se numără:

 • Creșterea tensiunii arteriale sistolice și diastolice peste 140/90 mmHg;
 • Simptomele hipertensiunii arteriale pot fi subtile sau lipsesc cu desăvârșire, dar pot include dureri de cap, amețeală, vedere încețoșată sau sângerări nazale;
 • Riscul de dezvoltare a unor afecțiuni grave, cum ar fi boli coronariene, accident vascular cerebral sau insuficiență renală, poate crește semnificativ datorită hipertensiunii arteriale necontrolate;
 • Tensiunea arterială ridicată poate fi controlată prin schimbarea stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate, reducerea consumului de sare și consumul moderat de alcool, sau prin administrarea medicamentelor antihypertensive prescrise de medic.

Pentru a preveni consecințele grave ale hipertensiunii arteriale, este important să se monitorizeze în mod regulat tensiunea arterială și să se ia măsuri pentru a reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiace și renale asociate cu hipertensiunea arterială.

Caracteristicile hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este o afecțiune medicală în care presiunea sângelui în artere este constant crescută. Este numită și tensiune arterială ridicată. Aceasta poate fi o afecțiune cronică care poate duce la complicații grave de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral, infarct miocardic, probleme renale și insuficiență cardiacă. Hipertensiunea arterială apare atunci când arterele se îngustează și devin mai rigide, ceea ce face ca inima să pompeze mai tare pentru a menține fluxul de sânge către organe și țesuturi.

O persoană poate prezenta hipertensiune arterială fără a avea vreun simptom. Cu toate acestea, odată ce presiunea arterială crește și devine tot mai ridicată, acest lucru poate cauza dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere, sângerări nazale, dificultăți de respirație și furnicături în mâini și picioare. În cazurile severe, aceasta poate duce la pierderea auzului, pierderea memoriei, dureri în piept și poate fi fatală

Hipertensiunea arterială poate fi controlată cu medicamente și modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de sare și alcool, dieta sănătoasă și exercițiile fizice regulate. Este important pentru oricine crede că are sau dezvoltă hipertensiune arterială să consulte un medic pentru a primi un tratament adecvat.

Diferențele dintre cele două afecțiuni

Diferențele dintre cele două afecțiuni

Hipertensiunea arterială și hipertensiunea arterială pulmonară sunt două afecțiuni diferite, cu cauze și simptome distincte.

Hipertensiunea arterială este o boală în care presiunea sângelui exercitată asupra pereților arterelor este ridicată. Această afecțiune poate fi cauzată de o serie de factori, cum ar fi fumatul, obezitatea sau consumul excesiv de sare. Simptomele hipertensiunii arteriale includ dureri de cap, amețeli, greață și probleme de vedere.

În schimb, hipertensiunea arterială pulmonară este o afecțiune rară, în care presiunea sângelui în artera pulmonară este crescută. Această boală poate fi cauzată de o serie de afecțiuni, inclusiv boli ale inimii sau ale plămânilor. Simptomele hipertensiunii arteriale pulmonare includ tuse, dificultăți de respirație și oboseală excesivă.

Cu toate că ambele afecțiuni sunt legate de creșterea presiunii sângelui din organism, există diferențe semnificative între ele în ceea ce privește cauzele și simptomele.

Factorii primari pentru niveluri ridicate ale sângelui

Hipertensiunea arterială este adesea cauzată de mulți factori primari care pot influența nivelul tensiunii arteriale unei persoane. Acești factorii includ:

 • Ereditatea: unele persoane au o predispoziție genetică pentru hipertensiune arterială;
 • Stilul de viață: fumatul, alcoolul în exces, sedentarismul și dieta bogată în sare pot crește nivelul tensiunii arteriale;
 • Vârsta: tensiunea arterială crește odată cu înaintarea în vârstă;
 • Obezitatea: persoanele cu indice de masă corporală mare au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială;
 • Anumiți factori de mediu: poluarea aerului și expunerea la substanțe chimice pot influența tensiunea arterială;
 • Alte boli: hipertensiunea arterială poate fi asociată cu boli precum diabetul sau boli ale rinichilor.

Este important să se identifice factorii care contribuie la nivelurile ridicate ale sângelui pentru a putea trata și gestiona hipertensiunea arterială. Modificarea stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice regulate, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Medicamentele pot fi de asemenea prescrise pentru a ajuta la controlarea hipertensiunii arteriale în cazul în care modificările stilului de viață nu sunt suficiente.

Manifestarea unor simptome caracteristice

Atât hipertensiunea arterială cât și hipertensiunea arterială pulmonară pot fi asimptomatice la început. Cu toate acestea, odată ce boala progresează, pot apărea simptome caracteristice care diferă în funcție de tipul de hipertensiune.

Manifestarea simptomelor hipertensiunii arteriale

 • Durere de cap
 • Amorțeală sau slăbiciune în brațe, picioare sau față
 • Carenuță sau sângerare nazală
 • Greață sau vomă
 • Dificultăți de respirație
 • Confuzie sau probleme de vedere
 • Insomnie sau probleme de somn

Manifestarea simptomelor hipertensiunii arteriale pulmonare

 • Dificultăți de respirație, mai ales în timpul efortului fizic
 • Oboseală excesivă sau slăbiciune
 • Presiune sau disconfort în piept
 • Palpitații sau bătăi neregulate ale inimii
 • Amorțeală sau slăbiciune în brațe sau picioare

Este important să consultați un medic dacă experimentați oricare dintre aceste simptome sau dacă sunteți predispus la hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială pulmonară. O diagnosticare precoce și un tratament adecvat pot ajuta la prevenirea complicațiilor grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau ataful de cord.

Concluzie

Concluzie

În final, putem concluziona că hipertensiunea arterială și hipertensiunea arterială pulmonară sunt două afecțiuni diferite. Hipertensiunea arterială este o afecțiune în care presiunea arterială a pacientului este ridicată, iar aceasta poate duce la complicații grave, cum ar fi boli de inimă sau accident vascular cerebral. În timp ce hipertensiunea arterială pulmonară este o afecțiune în care presiunea arterială din arterele care duc sânge la plămâni este ridicată, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă sau moarte.

Simptomele asociate ambelor afecțiuni pot include durere în piept, amețeală, dificultăți de respirație, oboseală și palpitații. Cu toate acestea, simptomele hipertensiunii arteriale pulmonare sunt mai concentrate pe sistemul respirator, în timp ce simptomele hipertensiunii arteriale se pot face simțite în mai multe zone ale corpului.

Este important să consultați un medic dacă aveți simptomele menționate anterior. El vă poate indica tratamentul corect astfel încât să reduceți riscul de complicații asociate cu hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială pulmonară.

Cardiform România